Olekranon bursiti; dirseğini sert zeminlere dayayarak çalışma (dirseği yere dayayarak yatma, dirseği uzun süre masaya dayama) alışkanlığı olan kişilerde kronik tahrişe yada ani darbe ve çarpmalar da bursa da yangı, ödem ve kanamaya bağlı şişliğe yol açar.
Açık yaralanmalar, cildi delen yaralanmalarla, olekranon bursası dış ortamla temas haline geçerek enfekte (mikrop kapabilir) olabilir ve abse oluşabilir. Ayrıca gut hastalığı, romatoid artrit gibi hastalıklarda da dirsekte bursitis görülebilir.
Olekranon bursitinde, dirsek arkasında yumuşak şişlik ilk bulgudur. Bursa büyüme gösterince kese duvarlarına yaptığı bası ile ağrıya neden olur. Bunun yanında eğer olekranon bursitinin üzerine enfeksiyon eklenirse, bölgede kızarıklık ve ısı artışı görülür.
Enfeksiyon yayılıp sistemik ateş ve enfeksiyon bulguları gelişebilir. Dirsek rontgeni çektirilerek bursite neden olabilecek yabancı cisim veya kemik çıkıntı varlığı araştırılır.
Bursitlerde ilk yaklaşım bir iğne ile kese içine girilerek bursa sıvısının çekilmesi ve sıvıda mikrobiyolojik inceleme yapmaktır. Daha sonra uygun antibiyotik verilir. Dirsek bursit olgularında kese içi sıvının boşaltılması bandaj ve ilaç tedavisi uygulanır.
Bu tedavilerle gerileme olmayanlarda kese cerrahi olarak çıkarılır. Kesenin çıkarılması için sıklıkla kolun uyuşturulması yeterlidir. Ancak kooperasyonu zayıf ve ameliyat ortamında rahat olmayan hastalarda genel anestezi yapılabilir.