Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
TR EN AR RU

Donuk Omuz

Donuk Omuz Nedir?

Donuk Omuz, omuzda meydana gelen bir sendrom olarak bilinen  bu sendromu tıp adında adesiv kapsülit olarak adlandırılır.

Omuzda bulunan eklemlerdeki kapsülün sıvısı salındığında zarda bir bozukluk meydana gelir. Bu bozukluk adesiv kapsülit olarak adlandırılan donuk omuz sendromudur. Omuz ekleminde şiddetli bir ağrı şeklinde kendini belli etmeye başlar.

Hayatı birçok açıdan olumsuz etkileyen bu sendrom ortopedik ve travmatolojik bir hastalıktır. Giderek yükselen iltihap bölgesi sonucunda hastalığın mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Uzman doktorlar tarafından ameliyat yapıldıktan sonra belirli bir iyileşme süreci sonucunda omuzdaki bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Donuk Omuz Nasıl Oluşur?

Kesin bir tıbbi çözüm ile geçen omuz sendromu, kaslarda, eklemlerde ve aralarında meydana gelen bir sıvı hareketliliği sonucunda meydana gelir.

Omza şiddetli bir darbe almak ve omzu yakından etkileyecek bir yükü ağır bir şekilde ve aniden kaldırmak bu sendromun oluşmasına neden olur. Bu sendromun nasıl başladığını anlamak için de iki omzunuzu sürekli olarak kendinizi test edebilirsiniz. Bu hastalık daha çok 40 yaş ve üstü bireylerde meydana gelir.

Tıbbi şekilde tedavi olunması en doğru kararlardan birisidir. Tek başına ortaya çıkabileceği gibi bursit gibi ya da artroz gibi hastalıklardan ötürü de bu sendrom meydana gelebilir.

Uzun süre omuz kısmının hareketsiz kalmasından da ötürü de meydana gelen adesiv kapsülit, farklı eklem rahatsızlıklarına da yol açabilir.

Aynı zamanda şeker hastalığı olan, akciğer hastalığı olan ve çarpma ya da düşme gibi şiddetli darbelere maruz kalanlarda da omuz kireçlenmesine bağlı olarak bu hastalık ortaya çıkabilir.

Donuk Omuz Belirtileri Nelerdir?

Omuz eklemlerinde ve sıvısında meydana gelen bu omuz rahatsızlığının belirli semptomları mevcuttur. Kendinizi serbest bıraktığınız zaman dinlenirken şiddetli derecede rahatsız eden ağrı, gece uykuya dalmanızda engel olacak kadar şiddetli ağrı, günlük hareketlerinizi engelleyen bir bakı en dikkat çeken belirtilerinden bir kaçıdır.

İlginizi Çekebilir  Tendon Kalsifikasyonları

Aynı zamanda kolunuza düşen ağırlık ve kolunuzu omuz bölgesinden itibaren rahat bir şekilde hareket ettirememek ve döndürememek de belirtiler arasında yer alıyor.

Omuz hareketlerinin her geçen gün biraz daha kısıtlanması ve gün boyu süren şiddetli ağrıların giderek artması da omuz donukluğu hastalığının belirtilerindendir.

Donuk Omuz Tanısı Nasıl Konur?

Toplamda 3 evreye ayrılan donuk omuz hastalığının tanısı, belirtilere bağlı olarak alanında uzman doktorlar tarafından konuluyor. İlk evrede olan hastalık tanısı 2 ile 9 ay arasında konulur. Bu kademede tutukluk belirti olarak başlar. İkinci evre ile 4 ay ile 12 ay arasındadır. Bu evrede ağrı biraz daha azdır ancak omuz hareketlerinde kısıtlanma başlar.

Günlük hareketlerde kısıtlanma başlar ve giderek kullanım daha da kötüleşir. Üçüncü evre ise 1 yıl ile 3 yıllık bir süreci kapsıyor. Bu evde ağrı da tutukluk da hareketlerin kısıtlanması da en düşük seviyeye girer. Bu durumda omuz iyileşmeye başlar.

Sendromun en ağır hali ikinci evrede gerçekleşir. Ve tanılar da en belirgin şekilde ikinci evrede konur. Bu evredeyken omuz ve kol kısmını hareket ettirmek ve döndürmek gerçek manada zor hale gelir.

Kimler Risk Altındadır?

Daha çok 40 yaş grubu ve üzerindeki bireylerde görülen omuz bir rahatsızlıktır. Ancak genel olarak bakıldığında bu sendrom kadınlarda daha fazla görülür.

Kadınlar erkeklere nazaran daha fazla risk grubunda yer alıyorlar. Hareketsiz yaşam tarzına sahip olan kişiler de hareketli olan ve düzenli olarak spor yapan bireylere oranla daha fazla risk taşımaktadır.

Aynı zamanda işi çok ağır olan ve sürekli ağır yük kaldırmak zorunda olan kişilerde de omuz sendromu 40 yaşından itibaren yer edinerek ve kireçlenmeye dönüşerek ortaya çıkabilir. Bahsedilen bu gruplar omuz sendromu için her zaman daha fazla risk taşıyan gruplardır.

İlginizi Çekebilir  Bursit

Nasıl Meydana Gelir?

40 yaştan sonra her ne olursa olsun bu sendromun ortaya çıkması daha mümkündür. Ancak her zaman hareketli bir yaşam tarzına sahip olmaya dikkat edilmelidir. Düzenli olarak spor yapılmalı, kol ve omuz hareketlerine sık sık gün içinde yer verilmelidir.

Aksi takdirde, çok uzun süre hareketsiz kalan ve kullanılmayan omuz bölgesinde zamanla kireçlenme başlar ve ne yazık ki omuzda donuk sendrom meydana gelir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Omuz ve kola doğru inen bir ağırlığı olan bu hastalığın tedavisi tıbbi bir müdahale ile elde ediliyor. Alanında uzman doktorlar tarafından yapılan ameliyat sayesinde, kısa süre içerisinde lokal anestezi ya da genel anestezi verilerek hastanın omuz kısmındaki bu sendrom yok ediliyor.

Kapalı ya da açık ameliyat tipi şeklinde yapılan bu operasyonun nasıl yapılması gerektiğine de en doğru kararı uzman doktorlar veriyorlar.

İlk evrelerinde, hastalık henüz ağırlaşmamış ve ileri seviyeye çıkmamışken, ilaç tedavisiyle ve fizik tedaviyle bu sendromdan kurtulmak mümkündür. Ancak ilaç ve fizik tedavisine yanıt vermeyen omuz için en son çare ise ileri seviyeye gelen sorunu ameliyatla çözmektir.

Donuk Omuz Tedavi Fiyatları 2023

Birçok açıdan hayatı kısıtlayan, kişilerin hareket kabiliyetini kısıtlayan ve ne yazık ki dayanılmayacak kadar şiddetli bir ağrı veren omuz sendromu ameliyat ile son verilen bir hastalıktır.

Donuk omuz tedavisinde kullanılan tıbbi malzemeler ve operasyonun yapılacağı kurumun özellik ya da kamuluğuna bağlı olarak fiyatlarında farklılıklar görülebilir. Donuk omuz tedavi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

Neslihan Aksu - DoktorTakvimi.com