Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
TR EN AR RU

Omuz Yırtığı

Omuz Yırtığı Nedir?

Omuz Yırtığı, günümüzde en çok yaşanan kas rahatsızlıklarından biri olan olmasıyla birlikte her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Toplumda en sık görülen kas yırtılmalarından biri olan bu hastalık, omuz anatomisinde meydana gelir.

Daha çok halk dilinde omuz yırtığı olarak adlandırılan bu rahatsızlık her yaşta çıkabilir ancak ileri yaşlarda daha sık meydana gelir.

Omuz çevresinde bulunan eklemlerin ve rotator manşet kaslarında yaralanma ya da yırtılma oluşur. Çeşitli faktörlerden ötürü bu kas dokusunda yırtılma meydana gelerek omuzla alakalı hareketlerde kısıtlanma başlayabilir.

Omuz Yırtığı Neden Olur?

Çeşitli faktörlerin sebep olduğu yırtılmanın en çok karşılaşıldığı neden ileri yaş seviyesidir. Eklemlerde, kaslarda ve eklem sıvılarında meydana gelen hareketsizlik ve kireçlenme sonucunda omuz yırtığı oluşabilir.

Postür bozukluklara bağlı olarak, kemik ve kas sıkışmasına bağlı olarak, düşme ya da çarpma gibi, ağır kaldırma ya da zorlama gibi travmatik olaylara bağlı olarak, omuz eklemlerinin zayıflamasına bağlı olarak ve özellikle de hareketsiz yaşam sonucunda kan dolaşımının azalması ve yetersiz kalmasına bağlı olarak da bu yırtıklık meydana gelebilir.

Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir?

Bu rahatsızlığın en belirgin belirtileri arasında kronik ağrılar yer alıyor. Ağrının her geçen gün artması ve bu bölgede yer edinmesi, istirahat ederken aniden giren şiddetli ağrı, günlük aktivitelerde başlayan kısıtlanma ve kaslarda meydana gelen güçsüzlükler de belirtiler arasında yer alıyor.

Bu belirtiler zaman içerisinde günlük hareketliliği daha da kısıtlı hale getiriyor. Sürekli olarak omuz bölgesinde yanma ve sızı hali de kendini göstermeye başlıyor.

Nasıl Teşhis Edilir?

Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da teşhis elbette alanında uzman doktor tarafından yapılır. Teşhisin en detaylı ve doğru şekilde yapılması için görüntüleme sistemleri kullanılır, tomografi çekilir, manyetik rezonansa yer verilir ya da ultrason kontrolü yapılır.

İlginizi Çekebilir  Tendon Kalsifikasyonları

Omuz eklemlerinde nitelikli şekilde görüntüleme yapıldıktan sonra yırtık olup olmadığına en net şekilde karar verilir. Teşhis konmadan önce hastanın son dönemlerde omuz bölgesiyle ilgili yaşadıklarına dair, yaşına ve daha önceki sağlık sorunu deneyimlerine dair, ortopedik bir rahatsızlığı olup olmadığına dair de detaylı bir şekilde inceleme yapılır.

Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Omuzda meydana gelen yırtık birçok tedavi yöntemiyle tedavi edilebilir. Ancak bu tedavi yöntemlerine cevap alınamadığı takdirde, ameliyata geçiş yapılması gerekir. Kapalı şekilde kamere ve ışınlar kullanılarak yapılan ameliyat, en konforlu tıbbi süreçlerden birisidir.

Hasta hiçbir şekilde acı ve sızı hissetmeden ameliyat kısa sürede yapılır ve yırtık onarılır. Lokal anestezi verilen omuz bölgesindeki yırtık kapalı ameliyatla onarılır ancak yırtık büyüdüğü ve ileri seviyeye ulaştığı zaman genel anestezi altında açık ameliyatla da yırtık onarılabilir.

Kimlere Uygulanır?

Her yaş grubunda omuz bölgesinde yırtık meydana gelebilir. Yapılan ağır hareketlere bağlı olarak omuzda meydana gelen yırtıklık için operasyon da herkese uygulanabilir. Ancak daha çok ileri yaş seviyesinde ortaya çıktığı takdirde, ameliyat en önemli tıbbi müdahaledir.

Omuz Yırtığının İlaçla Tedavisi

Omuz kaslarında yırtıklık meydana geldiği zaman çözümü derhal ameliyat değildir. İlaçla tedavi uygulanarak da bu sorun ortadan kaldırılabilir.

Tanı konulduğu andan itibaren ilk olarak ilaçlı tedaviye başlanır. Kronik ağrıya ve sızıya dönülen rahatsızlığın etkilerini en aza indirmek için her yaş grubunda farklı ilaç türleri kullanılabilir.

Daha çok inflamatuar ilaçlar kullanılarak ağrının azaltılması hedeflenir. Ancak uzun sürece yayılan ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen durumlarda farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

Enjeksiyon ile Tedavisi

İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalar için bir diğer yöntem enjeksiyon tedavisidir. Son yıllarda giderek artan ve ortopedik açıdan en sıklıkla başvurulan bu yöntemde bölgesel bir tedavi uygulanıyor.

İlginizi Çekebilir  Bursit

En konforlu yöntemlerden biri olduğu için problem minimum düzeye kadar indiriliyor. Bu yöntemde eski dönemlerde kortizon içerikli ilaçlar kullanılırdı ancak günümüzde daha çok PRP yöntemine başvuru yapılıyor.

Omuz Tedavisinde Fizik Tedavi

En kolay ve en etkili bir diğer tedavi yöntemi ise fizik tedavisidir. Problemin etkilerini en aza indirmek için fizik tedavi yöntemi destekleyici olarak tercih edilir.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci bir arada yürütülür ve hasta zamanla ağrılarının dinmeye başladığını fark eder. Omuz yırtığı, tedavi edilmedikçe daha şiddetli ağrı ve şişkinlikler karşınıza çıkmaya başlar.

Fizik tedavi süresince omuz kaslarının, kemik ve kıkırdak yapısının güçlenmesi hedeflenir. Ağır egzersizlerden uzak durulur.

Omuz Tedavisinde Egzersiz

Bu rahatsızlık için kullanılan bir diğer tedavi yöntemi ise egzersiz yöntemidir. Tamamen doktor kontrolü altında yapılan ve ağır hareketlerden uzak durulan bir yöntemdir.

Ağır kaldırmamaya özen gösterilerek ve omuzları zorlamamaya dikkat ederek yapılan bir tedavi sürecidir. Bu süreçte öncelikle ısınma hareketleri yapılır ve sonrasında ana temel hareketlere geçilir.

Kolların kafa üstüne çıkarılmamasına da dikkat edilmelidir. Yüzme ve buna benzer statik hareketlerden de sık sık yapılması gerekir.

Omuz Yırtığı Tedavisinde Cerrahi Yöntemler

Omuz kısmı vücutta bulunan en güçlü kaslara sahiptir. Bu kaslarda, eklemler ve kemik yapısına bağlı olarak yırtık meydana geldiğinde ise günlük yaşam çok net bir şekilde etkilenebilir.

Bu etkiden bir an önce kurtulmak için de mutlaka tedavi yöntemlerinden faydalanmak ve omuz yırtığı cerrahi yöntemlerine başvurmak gerekir.

Omuz Yırtığı Tedavi Fiyatı 2023

Omuz yırtığı tedavi fiyatı 2023 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

Neslihan Aksu - DoktorTakvimi.com