Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
TR EN AR RU

Artroskopik Cerrahi

`Artroskopi` eklemin görüntülenmesidir. Artroskopik yöntemler ile eski açık ameliyatlara göre çok az yumuşak doku hasarı ile cerrahi uygulamalar yapılabilmektedir.

Büyük bir kesi yerine bir kaç küçük kesi ile işlemlerin yapılabilmesi, hem hastanın ameliyat sonrası daha az ağrı duymasına, hem de günlük yaşama daha kısa sürede dönebilmesine imkan vermektedir. Birçok artroskopik uygulama günübirlik yatışlarla gerçekleşmekte ve ameliyat sonrası rehabilitasyon daha kolay olmaktadır.

Artroskopik cerrahide skop ile eklem içine girilerek eklemin görüntüsü monitöre aktarılır. Böylece eklemin her tarafı büyütme yapılarak incelenebilir ve patolojiler daha yakından görülerek çözümlenebilir. Diğer giriş yollarından da çeşitli aletler ile patolojilerin tedavisi yapılabilmektedir.

Cilt kesileri 1-1.5 cm uzunluğunda olup içeride kullanılan aletlerin çapları ise 3-5 mm arası değişmektedir. Bütün uygulama skop görüntüsü altında bu küçük kesilerden eklem içine sokulan bu ince aletlerle yapılmaktadır. Böylece eklem çevresi kas, tendon ve bağlar kesilmeden eklemdeki sorunlar tedavi edilebilmektedir. Enfeksiyon oranı açık cerrahilere göre çok daha az olup, hastanın günlük hayata dönüşü de çok çabuk olmaktadır.

Artroskopik diz muayenesi ve tedavisinin gerekli olduğu durumlar:Kondromalazik patella, patellanın yerleşim ve dizilim bozuklukları, eklem kıkırdak sorunları, düzensizlikleri, spor yaralanmaları, dejeneratif eklem hastalığı (osteoartrit, gonartroz) plika sendromu, popliteal kistler, ön çarpraz ve arka çarpraz bağ yırtıkları, menisküs yaralanmaları, menisektomi ve tamirleri, eklem faresi (ostekondritis dissekans), sinovyal hastalıklar
İlk olarak diz ekleminde yaygınlaşan artroskopi, günümüzde hemen hemen her eklem için uygulanabilmektedir. Ancak daha sık olarak diz, omuz, dirsek, ayak bileği, el bileği ve kalça eklemleri artroskopik uygulamaları yapılmaktadır.

İlginizi Çekebilir  Spor Cerrahisi
Neslihan Aksu - DoktorTakvimi.com