Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
TR EN AR RU

Diz Artroskopisi

Diz Artroskopisi Nedir?

Diz Artroskopisi, kapalı diz ameliyatı olarak da adlandırılır. Kamera ve ışık sistemleri kullanılarak yapılan bu ameliyat, daha çok diz kapağı bölgesinde meydana gelen sorunları çözümlemek için yapılıyor.brand centurion laboratories

Uzman doktorlar tarafından yapılmakta olan diz artroskopisi eklemlerin iç kısmında yapılan bir işlemdir. Daha çok diz bölgesine yapılıyor gibi görünse de aslında omuzda, kalçada, ayak bileğinde meydana gelen sorunların tedavisi için de bu işlem yapılabilir.

Ancak daha çok diz bölgesinde kullanıldığı için bu şekilde kalıplaşmış bir işlemdir. Aynı zamanda bu işlem tamamen anatomik bir işlemdir ve bazen endoskopik olarak adlandırıldığına da şahit olabilirsiniz.

Diz Artroskopisi Niçin Gereklidir?

Kapalı diz ameliyatlarından biri olan artroskopi ameliyatı için gerekli olan bazı semptomlar mevcuttur. Öncelikle bu ameliyatın olup olmayacağına elbette bu alanda uzman olan doktorlar karar verir.

Hastada meydana gelen bir açık akıntı varsa, eklemlerde şiddetli ve geçmeyen bir ağrı varsa, diz kitlendiği zaman uzun süre sabit ve sancılı kalıyorsa, ateş sık sık yükseliyorsa, derinden ve trombozdan bazı belirtiler oluşuyorsa özellikle de diz bölgesinde şişme ve iltihaplı enfeksiyon meydana geliyorsa, bu durumda diz artroskopisi ameliyatı gerekli hale geliyor.

Bu tür belirtiler, ameliyatın olması gerektiğine dair net ve açık belirtilerdir. Doktorların gözetimi altında, lokal anestezi ya da belden anestezi verilerek operasyon gerçekleştirilir. Diz artroskopi hakkında bilgi için hemen bizimle iletişime geçin.

Diz Artroskopisi Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Belirtilen semptomların en az biri dahi mevcutsa, yapılması gereken operasyon bellidir. Derhal hazırlıklar başlar ve doktorlar kapalı, kameralı ve ışıklı lazer sistemi ile bu ameliyatı gerçekleştirmeye başlarlar.

Dizde bir şişme ve iltihap meydana geldiğinde, enfeksiyon ortaya çıktığında, olağandışı bir ağrı sık sık meydana gelmeye başladığında ve özellikle de giderek yükselen ateş ve dizde kilitlenme mevcutsa, bu durum artroskopiye ihtiyaç duyulduğunu gözler önüne seriyor.

İlginizi Çekebilir  Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları

Bu tür belirtiler sıklaşmaya başladığı zaman derhal doktorunuza başvurmalısınız.

Diz Artroskopi Öncesi

Uygulanan bu işlem, birçok açıdan faydası olan ve kişiyi yeniden eklem sağlığına kavuşturan bir işlemdir. Dizde, özellikle de eklem ve kıkırdak yapısında meydana gelen hasarı düzeltmek için diz artroskopisi uygulanır.

Özellikle de menisküste meydana gelen yırtıklarda, çapraz bağlarda meydana gelen yırtıklarda, kıkırdak problemlerinde ve erken dönemde başlayan kireçlenme problemlerinde en sık tercih edilen tedavi yöntemi budur.

Öncesinde hasta hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak operasyona hazır olmalıdır. Verilen tüm detaylara uymalıdır. Operasyon öncesinde hiçbir şekilde ağır bir yük kaldırmamalı ve diz bölgesini acıtacak hareketlerde bulunmamalıdır.

Diz Artroskopi Avantajları Nelerdir?

Kişiye özel şekilde uygulanan, lokal anestezi ya da belden anestezi ile yapılan artroskopi ameliyatının faydaları mevcuttur. Ameliyattan sonra iyileşme süresi tamamlandığı zaman yırtıklarda onarılma meydana gelmiş olur, kıkırdak yapısı düzelmiş olur.

Dizdeki şişlik ve enfeksiyon sonar erer. Diz bölgesi zamanla çok daha rahat bir şekilde hareket ettirilmeye başlar. Aynı zamanda fiziksel terapi ile birleşen tedavi, sorunun zamanla kalıcı olarak ortadan kalkmasına olanak sağlar.

 Kişi artık ağrılarından, enfeksiyondan, kaşıntıdan ve yanmadan kurtulacağı için normal bir şekilde yürüme hayatına devam edebilir. Kısa süre sonra koşmaya devam edebilir.

Birkaç gün koltuk değneği ve benzeri aletlerden yararlanılarak destek almak en doğrusudur. Daha sonra normal hayata dönebilir. Aynı zamanda bu ameliyatın en büyük faydalarından biri de bölgede sorunun yeniden teşkil etmemesidir.

Diz Artroskopi Kalış Süresi

Diz bölgesindeki herhangi bir sorunda açık ameliyata gerek kalmadan yapılan artroskopi işleminin kalıcılığı ömür boyu devam ediyor.

Yalnızca iki taraftan iki küçük delik açılıyor ve dizin iç kısmına minik kamera ve lazer sistemi ile giriş yapılarak işlem hayata geçiriliyor.

İlginizi Çekebilir  Menisküs Yırtığı

Kısa süre içerisinde yapılan işlemin kalıcılığı ise ömür boyu devam ediyor. Ancak ara sıra meydana gelen ufak sızlamalar ve ağrılar, kaşıntılar sizi rahatsız etse de bu durum geçicidir ve doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Kalıcılığı ömür boyu sağlamak hastanın tedavi sonrası iyileşme sürecine dikkat etmesine, verilen ilaçları düzenli olarak kullanmasına ve düzenli olarak D vitamini almasına da doğru orantılı olarak bağlıdır.

Ameliyat Sonrası İyileşme Dönemi

Açık diz ameliyatına oranla daha hızlı ve daha güvenilir şekilde yapılan ve dizde hiçbir ameliyat izi ve lekesi kalmamasına olanak sağlayan artroskopi sonrası iyileşme süreci de hızlıca geçiyor.

Hastada ufak tefek ağrı ve kaşıntılar dışında, genel olarak hiçbir yan etki belirmiyor. Hastalara verilen ilaçlar ve D vitamini gibi ek gıda takviyeleri de iyileşme dönemini daha da hızlandırıyor.

Büyük kesikler açmak ve hastayı uyutmak yerine, lokal anestezi ile çok kolay sürede ve hastayı uyanık tutarak yapılıyor.

Ameliyat sonrasında hasta yaklaşık 15 gün içerisinde net bir şekilde ayağa kalkmaya başlar. 1 ay sonunda ise tamamen iyileşme gerçekleşir. Aynı zamanda ameliyat sonrasında hastanın sabah ve akşam uygulaması gereken egzersiz hareketleri de mevcuttur.

Diz Artroskopisi Sonra İyileşme Süresi

İyileşme süresi en kolay olan ameliyatlardan birisidir. Uzman doktorlar tarafından yapılan bu işlem sonrasında egzersizlere uyulmalı, ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.

Diz Artroskopisi Fiyatları 2023

Özel kurumda ya da devlet kurumunda uygulanacak olan diz artroskopisi fiyatları kuruma göre, doktora göre ve dizdeki büyüklüğe göre değişiklik gösterebilir.

Neslihan Aksu - DoktorTakvimi.com